Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Begonija in njene bolezni

Lepa okrasna rastlina. Primeren je za gojenje v posodah in škatlah na balkonih, v notranjosti, pa tudi na gredicah. Rastlina, ki ima skoraj 1000 vrst. Rastlina, ki se goji zaradi lepih cvetov in privlačnih listov - to je Begonija.

Bolezni pa se pojavljajo tudi pri tej ne tako zahtevni in zelo priljubljeni rastlini. Dejstvo, da rastlina zboli, jo napadejo škodljivci ali trpijo zaradi drugih bolezni, je skoraj vedno v škodo pridelovalcev. Povzročajo težave pri rastlinah, bodisi s sajenjem v napačno zemljo, s premočno sončno svetlobo, nezadostnim prezračevanjem ali nepravilnim zalivanjem in prehrano rastlin.

Obstaja več znakov, da rastlina ni prava, in kmalu so vidni. Rastlina je manj vitalna. Stebla visijo. Listi obarvajo ali izgubijo barvo. Robovi listov so suhi. Listi se zvijajo in izgubijo prvotno obliko. Vsaka od teh manifestacij signalizira drugačen problem za rastlino.

Najnevarnejše bolezni v Begoniji so glive, glivične bolezni in bolezni, ki jih povzroča virus.

Siva plesen - botrytis cinerea

Pojavlja se kot siva obloga, ki se lahko pojavi na katerem koli delu rastline - na listih, steblih, brstih in cvetovih. Ker ta gliva napada predvsem rastline z mehkimi listi, pogosto napada tudi begonije.

Rjave lise se pojavijo tudi na listih okuženih rastlin. Če odkrijemo to bolezen, je treba rastlino ločiti od drugih, odstraniti in uničiti vse okužene dele rastline ter s škropljenjem nanesti fungicid. Prav tako je treba odstraniti okuženo zemljo. Najbolj primeren je za prenos na novo podlago. Med nadaljnjo pridelavo moramo zmanjšati zalivanje in roso. Rastlina bo imela koristi tudi od boljšega prezračevanja.

Pepelnica

Ta bolezen ni tako pogosta kot siva plesen in vzroki gre za primitivni glivni organizem - glivico. Na površini listov okužene rastline nastane prašna bela usedlina. Za razliko od sive plesni ta bolezen nima tako resnih posledic za okuženo rastlino. Če pa ga zanemarimo, se lahko razširi tudi na stebla in rože. Najbolj prizadete liste je treba odstraniti in rastlino razpršiti s fungicidom. Liste lahko tudi nežno posipamo z žveplom . Prezračevanje okoli rastline je treba izboljšati.

Virusi

To so zelo majhni delci, ki jih lahko opazujemo le z elektronskim mikroskopom. Virusi so znotrajcelični paraziti. Več simptomov nas opozarja na dejstvo, da je rastlina okužena z virusom. Na primer, rast rastlin se upočasni in listna stebla tvorijo čudne oblike. Na listih nastanejo bolj bledi ali celo rumeni trakovi. Na obarvanih listih nastanejo bele lise. Rastlina bi se lahko okužila že ob nakupu, ali pa so okužbo nanjo prenesli žuželke - npr. listne uši . Okužbo lahko prenesemo tudi s podlago ali orodjem. Če ste prepričani, da je vaša diagnoza pravilna, morate obolelo rastlino zavreči in uničiti. Zdravila ni. Za zaščito pred virusi je treba odstraniti žuželke sesalcev in razkužiti tla.