Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Bonsaj - simbioza človeka in narave

V današnjem članku vam bomo predstavili zanimiva dejstva o čudovitih bonsajih, ki zagotovo ne smejo manjkati pri vas doma ali v vašem podjetju. Spoznali pa boste tudi prednosti lastništva umetnih bonsajev in osnovne podatke o izjemno priljubljenem zen vrtu, ki postaja vse bolj priljubljen in ne moremo biti presenečeni.

Pomen bonsaja

Beseda bonsaj prihaja iz japonščine in ima dobesedni pomen "drevo v loncu". Izraz "bonsaj" je bil sprejet v vseh svetovnih jezikih in se nanaša na drevesa, gojena v plitvih lončkih. Takšna rastlina bi morala izgledati kot pravo drevo, ki ga najdemo v naravi, vendar v miniaturni obliki.

Legenda pravi, da je cesar dinastije Han na svojem posestvu ustvaril pravo malo pokrajino z rekami in jezeri, hribi in dolinami ter čudovitimi miniaturnimi drevesi. Bonsaj nenehno navdušuje ljubitelje rastlin po vsem svetu. Če ste že razmišljali o nakupu, bi vas morali ti podatki zagotovo prepričati v pravilnost vaše odločitve.

Bonsaji so veliko več kot le majhna drevesa. Tudi Japonci in Kitajci so menili, da je bonsaj vir koncentrirane energije, in jih v prazničnih trenutkih ali meditacijah postavili v dekorativno nišo. Bonsaj je že dolgo spoštovan v starodavni umetnosti Feng Shuija zaradi svoje sposobnosti črpati življenjsko energijo v sobo. Skrb za njih velja za pravo umetnost. To miniaturno drevo lahko traja več let, da doseže pravo obliko, ki posnema divje osebke.

Kam postaviti te originalne kose?

Če iščete nekaj posebnega za svoj dom, pisarno ali restavracijo, je čas, da razmislite o umetnem bonsaju . Enostavna umetna miniaturna drevesa vam ponujajo številne prednosti. Najpomembnejša sta trajnost in minimalna nega . Naj bo v zaprtih prostorih ali na prostem, v majhni pisarni ali kot priročen dodatek v restavraciji, se bonsaj prilega kateri koli sobi in kateremu koli drugemu slogu. Umetne bonsaje lahko postavite tudi tam, kjer živa roža ne bi imela idealnih pogojev. Vendar ne uporabljajte umetnih bonsajev na neposredni sončni svetlobi, da se izognete neželenim učinkom zbledelih drevesnih barv.

Skrb za žive bonsaje je dolgotrajna, a tudi finančno zahtevna. Prednost umetnih rastlin je enkraten nakup. Poleg tega ne boste imeli stroškov, povezanih s skrbjo za obrezovanje, gnojenje ali zalivanje. Z nakupom umetnega bonsaja boste zagotovo prihranili precejšen znesek.

Vsi naši izdelki so primerni za ljudi, ki trpijo za alergijami in bi jim živa drevesa ali rože povzročila zdravstvene težave.

Zen vrt in njegov pomen

Zen vrt združuje naravo s tradicionalnimi prepričanji, ki poudarjajo globoko kontemplacijo. Ti nepogrešljivi vrtovi so večinoma narejeni iz skrbno zloženih kamnov drug na drugega, mahu ali gramoza. Vrtove najdemo predvsem v manjših izvedbah in zahvaljujoč temu je vsa pozornost osredotočena na ta majhen košček miru in lepote v enem.

Ne gre samo za lepoto, ampak ima predvsem nenadomestljiv globlji pomen. Vrt bi moral biti kraj, kjer lahko po napornem dnevu dosežete raven največjega miru. Po dodajanju elementa Zen se sanjski občutek zgodi, kot da bi udaril s čarobno palico.

Kot vemo, tradicionalni zen vrt nima veliko različnih rož ali dreves. Tu se srečujemo predvsem s klasikami, kot so bonsaji ali različne različice dreves z manjšo rastjo. Ena najboljših prednosti umetnih bonsajev ali rastlin je njihov pravi videz. Kakovostne imitacije so videti zelo resnične in včasih jih je zelo težko ločiti od živih. Zelo dobro ohranijo prvotno oblikovane oblike ali barve. Ker ni rasti, vam ni treba skrbeti za zalivanje, gnojenje ali obrezovanje. Sintetično drevo bo nekaj let izgledalo skoraj enako kot ob nakupu. Največ nekaj minut na teden je dovolj za vzdrževanje listov, debla in cvetličnega lonca.

Želeni učinek ni le največji mir, ampak tudi prebujenje čutov. Vohalne celice so še posebej vesele cvetličnih vonjev, ki pomirjajo, na primer sivke ali jasmina.