Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Ciper in njegove bolezni

Ciper (lat. Cupressus ) je elegantno zimzeleno drevo. Drevesa in grmičevje ciprske družine so v starih časih rasli na Zemlji. Bili so tukaj, preden so se pojavila prva listavca. Rod Cipra spada v družino Cypressaceae (lat. Cupressaceae ), ki vključuje tudi rodove Cypruštekov, Tují, Borievok, pa tudi znamenite Sekvoje. Ker Ciper prihaja iz Sredozemlja, lahko na naše rast negativno vplivajo naše vremenske razmere. Kljub temu je Ciper pri nas precej razširjen, posajen na prostem, pa tudi v lončkih kot primerno estetsko dopolnilo teras in balkonov. Napake pri pridelavi Cipra so lahko posledica bolezni teh dreves ali pa so jih okužili škodljivci. Na tehtnici zabeležimo prve simptome - igle.

Bolezni

Koreninska gniloba

Če smo Ciper posadili na mestih s preveč vlage v tleh , je zelo verjetno, da bodo sčasoma pokazale gnilobo korenin. To bolezen povzročajo glive, za katere so življenjske razmere v vlažnih tleh primerne za življenje in razmnoževanje. Da bi preprečili to bolezen, je treba pri sajenju Cipra paziti. Pri sajenju uporabite zdrave, kemično obdelane sadike in izberite ne preveč vlažen habitat ali pa tla prilagodite z ustreznimi drenažnimi ukrepi. Ko zalivanje, poskrbimo, da ne bomo prenapolnjenostjo Ciper.

Simptomi te bolezni se odražajo v splošnem stanju rastline. Rast oslabi, luske postopoma porumenijo do rjavo. Poganjki in cele veje se posušijo. Koreninski vrat, zarjavel do temno rjav. Ciper se bo podrl in slej ko prej umre.

Pri zdravljenju te bolezni, prizadetega Cipra, moramo zdraviti koreninski sistem. Boleče korenine so rjave do črne barve. Če ugotovimo, da je večina korenin bolnih - so blatne, Cipra ni mogoče rešiti. Drevo je treba sežgati. Če je večina korenin zdravih, odstranimo obolele dele do zdravih - trdnih delov. Zdrave dele korenin dovolj obdelamo s fungicidno raztopino in če velikost drevesa to dopušča, jo prestavimo na drugo, primernejše mesto. Odstranili bomo tudi vse dele, označene z boleznijo, iz nadzemnega dela Cipra. Odstranili bomo tudi del zdravih vej, da ohranimo ravnovesje med oslabljenim koreninskim sistemom in nadzemnim delom.

Porjavenje in sušenje lusk

Ta bolezen se relativno pogosto pojavlja pri mlajših posameznikih. Prvi simptomi se pojavijo na mladem Cipru sredi poletja. Na spodnjih vejah se na zgornji strani lusk pojavijo rumene lise, ki postopoma porjavijo. Tehtnica je videti, kot da je zagorela. Preventivno varstvo je spoštovanje pravilnega režima pridelave - zlasti glede vode. Kot preventivo, pa tudi za zdravljenje že okuženega Cipra, uporabimo ustrezen fungicid. Odstranili bomo prizadete dele.

Drug vzrok bolezni, pri kateri se igle posušijo rjavo in odmrejo na Cipru, je okužba z glivo Kabatina thujae. Plodna telesa teh gliv so črna, vendar tako majhna, da je njihovo prisotnost mogoče odkriti le s temeljitim pregledom. Večinoma le majhni deli rastline prizadenejo bolezen, če pa je okužba huda, lahko odmre celotna rastlina. Med zdravljenjem je treba odstraniti in uničiti obolele dele. Prizadeta območja zdravimo s fungicidno raztopino.

Če je Ciper okužen z glivo Pestalotia funerea, se to kaže z rumenenjem in porjavitvijo lusk ter njihovim postopnim upadanjem. Ta bolezen se pogosteje pojavi pri posameznikih, ki so oslabljeni zaradi nepravilne pridelave. Prizadete dele je treba odstraniti in poškropiti s fungicidom. Odpraviti je treba pomanjkljivosti pri pridelavi, ki so privedle do oslabitve drevesa.

Vendar se lahko opisani simptomi pojavijo tudi na rastlinah iz drugih razlogov. To je lahko posledica različnih vrst škodljivcev živali ali nepravilne pridelave Cipra. O tem pa v naslednjih razdelkih.

Profesionalne imitacije čempres

Kot smo ugotovili, se bolezni ne izognejo niti Ciper in druge rastline ciprske družine. Pri gojenju je treba upoštevati številne dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri primernega habitata. Rastline ne moremo postaviti kamor koli mislimo, da bi ustrezala. Pri prosto sajenju, pa tudi pri gojenju manjših posameznikov v lončkih je treba paziti tudi, da vsaka okužba ne ogrozi drugih okrasnih ali uporabnih rastlin. Z uporabo imitacij Cipra, Tuje, Cipra in Borievoka nimamo veliko težav . Dimenzijsko (do 210 cm) so primerni tudi za posnemanje proste zasaditve, kot manjši posamezniki v lončkih različnih vrst in barv pa se vse pogosteje uporabljajo za polepšanje notranjosti. V kombinaciji z eteričnimi olji je iluzija resničnosti popolna. Med vzdrževanjem je treba samo obrisati prah z umetnega Cipra in ga občasno sprati. Materiali na osnovi PE in PVC zagotavljajo dolgotrajno uporabo NONSTOP na prostem, ne glede na letni čas in vremenske razmere.