Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Ciper in njegovi škodljivci

Škodljivci

Ugotovili ste, da vaš Ciper nenadoma izgubi vitalnost, ni videti zdrav, rjav in njegove luske in cele veje se posušijo. Vendar vzrok morda niso bolezni, ampak škodljivci živali. Ciper je lahko okužen z različnimi škodljivci, ki parazitirajo na drugih vrstah ciprske družine. Ciprušteky, Tuje, Borievky jih tudi napadajo.

Lykokaz tujový

Med rastno sezono nastopi Ciper naravno porjavitev a sušenje stranske veje. Je pa le estetski problem, ki ga zlahka rešimo z odstranitvijo suhih delov. Vendar pa lahko podoben simptom signalizira napad škodljivca - Lykokazu tujový.

To hrošč ima valjasto telo v rjavo -črni barvi in doseže dolžino max. 2 mm. Njegove ličinke se razvijejo pod lubjem. Predvsem v zadnjih letih so pri nas v večji meri napadle vse lesnate rastline iz roda Ciper. Napada stara ali drugače oslabljena drevesa. Pod lubjem se vrta v les, v katerem ustvarja značilne rove, zaradi česar okužene vejice odmrejo. Pojav Lycokaza (lykokazut) opazimo zlasti v izredno vročem in suhem poletju. Za odstranitev teh škodljivcev je priporočljivo opraviti 2 škropljenja (14 dni narazen) z ustreznim insekticidom .

Mínerka tujová (češka molovka)

To je metulj, ki zraste do velikosti približno 6 mm. Siva je z rjavimi in sivimi pikami. Njegove ličinke se zarijejo v luske Cipra in "mimo" poganjkov, zaradi česar poganjki vodijo in se posušijo. Z lahkoto se zlomi. Če mladega Cipra večkrat močno napade ta škodljivec, lahko umre. Zaščito pred temi metulji je treba uporabiti po njihovem rojenju - junija. Uporabljajo se biotehnološki tehnični insekticidi, ki preprečujejo zorenje metuljev in ne škodujejo okolju. Okužene dele odstranimo in zažgemo.

Brinov ščit

Ta škodljivec je črv. Zanj je značilna velika odpornost in sposobnost preživetja na okuženih rastlinah. Samice so zaščitene z belkastimi ščitniki s premerom približno 1,5 mm, samci pa so še manjši. Značilen znak, da je Ciper okužen s tem parazitom sesalcev, je, da se na njem tvorijo bombažni napihnjeniki. Pri rastlinah z močnim pojavom ščitnice je splošno stanje oslabljeno, rast se upočasni. Luske porumenijo, poganjki in cele veje se posušijo. To je posledica velike količine cedjenih sokov.

Proti temu škodljivcu je treba ukrepati čim prej. Odstranite okužene dele in znatno razredčite celotno rastlino. Izvedli bomo večkratno škropljenje z insekticidi. Telo teh črvov je prekrito z zaščitno plastjo voska, zato je treba pršilu dodati vlažilno sredstvo. Priporočljivo je, da po približno 10 dneh večkrat ponovite pršenje.

Pršice

Ciper lahko napadne tudi ta nadležni vsiljivec. Pršice so drobni pajki rdečkaste barve. Luske na okuženih delih Cipra postopoma zbledijo do rjave barve. To se dogaja postopoma od znotraj navzven krone. Luske so prašne in na prizadetih delih rastline se oblikuje drobna pajčevina. V pajčevini so jajca pršic. Pršica je škodljivec sesalcev, posledice njenega delovanja pa se kažejo s padcem poškodovanih lusk, šibko rastjo rastline in celotnim nezdravim videzom. V primeru hude ponovitve umre mlajši Ciper.

Da bi rešili tako okuženo drevo, je treba odstraniti okužene dele, razredčiti krono kot celoto. Odstranjene dele je treba uničiti. Kemično obdelavo ponovimo v razmakih 10-14 dni z raztopinami akaracida.

Profesionalne imitacije čempres

Ciper, pa tudi brinje in ciprese so primerne za gojenje v obliki bonsajev. Vendar pa uspeh v tej industriji traja veliko časa - plodovi mravljega dela ne bodo prišli nekaj let. Pridelovalec mora imeti veliko izkušenj in veliko potrpljenja. Vendar pa rezultat morda ne bo na zahtevani ravni. Proizvajalci in proizvajalci umetnih imitacij rastlin velik del svoje proizvodnje namenijo tudi proizvodnji bonsajev. Zainteresirani bodo zagotovo izbrali med široko paleto iglavcev različnih velikosti. Imitacije iglastih bonsajev nastanejo predvsem s posnemanjem različnih vrst borovcev . Njihova natančna zasnova in estetska uskladitev z rabljenimi cvetličnimi lonci so zagotovilo, da bodo postali zelo učinkovit dodatek sodobnemu bivanju. Proizvajajo se tudi imitacije bonsajev , ki so namenjene postavitvi na prostem z uporabo trpežnih materialov. Vse vrste profesionalnih imitacij rastlin pa imajo eno skupno stvar - praktično ne zahtevajo vzdrževanja.