Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Magnolija in njene bolezni

Magnolije so okrasni grmi do dreves, ki postajajo vse bolj priljubljeni med pridelovalci okrasnih rastlin. Lepota magnolije govori o njihovi lepoti v času cvetenja, ko so posute z obilico cvetov v svetlih odtenkih rdeče, roza, rumene in bele barve.

V tem času - zgodaj spomladi - večina okrasnih dreves še vedno ne cveti. Pritegnejo pozornost tudi s svojo značilno sladko aromo. Po cvetenju izstopajo njihovi lepi veliki listi in po koncu rastne sezone so na njih zanimivi plodovi.

Čeprav je magnolija odporno in ne zelo zahtevno drevo, se kljub temu izogiba boleznim in škodljivcem .

Zdaj o nekaterih boleznih magnolije

Antraknoza magnolije

Pri tej bolezni se na obeh straneh listov pojavijo črne pike velikosti do 3 mm. Prav tako lahko tvorijo lise v bronasto rjavi ali rdeči barvi z obarvano obrobo - to kaže, da je rastlina okužena z glivicami Botrytis cinerea , Cercospora handelii ali Pestalotia spp . Bolezen napada rastline, ki so posajene na hladnem in vlažnem mestu. To bolezen lahko preprečimo z dobro drenažo, zagotovimo pretok zraka in zgodnjo odstranitev poškodovanih delov rastline. Izogibati se je treba namakanju, ki vlaži liste, saj lahko prisotna vlaga povzroči antraknozo . Če odkrijemo to bolezen, je treba obarvati kemično razpršilo z nekim izdelkom za obarvanje listov. Škropljenje je treba po potrebi ponoviti po 14 dneh - 2-3 krat.

Verticillium venenje

To bolezen povzročajo glivi Verticillium dahliae in Verticillium albotrum . Bolezen spremlja venenje listov , ki sprva porumenijo, robovi so rjavi in listi so videti zagoreli. Postopoma se na vejah pojavijo tudi rjave lise. Za to bolezen je značilna črna barva korenin . Pri tej bolezni lahko grm ali drevo popolnoma posuši. Okužba se prenaša z vodo za namakanje, okuženimi deli rastlin, zemljo, orodjem. To bolezen lahko preprečimo tako, da zagotovimo, da ni korenin mehanskih poškodb. Velika količina zemlje se ne bo spremenila naenkrat, zlasti okužene rastline bodo pravočasno odstranjene. Kemična zaščita s fungicidi ni učinkovita. V primeru ponavljajoče se bolezni je treba preiti na gojenje vrst magnolije, primernejših za to območje.

Zeleni pegasti listi

Zelena pegavost listov je še ena bolezen, ki lahko prizadene magnolijo . Povzročajo jo alge Cephaleuros virescens . Te alge povzročajo bolezni rastlinam z usnjatimi listi, vključno z magnolijami. O tem, da je rastlina okužena s to boleznijo, je mogoče ugotoviti dejstvo, da listi tvorijo oranžne, rjave, sive ali celo zelene lise s premerom približno 5 mm. Listi so v glavnem prizadeti, okužba pa se lahko pojavi tudi na vejicah, ki so zakrnele in na njih nastanejo lezije. Okužbo širi deževnica in najbolj uspeva v vlažnem toplem okolju. Dobra drenaža tal in ustrezen pretok zraka delujeta kot zaščita pred boleznijo. Za kemično zaščito se uporabljajo razpršila na osnovi bakra .

Magnolija kloroze

To je fiziološka zlatenica, je bolezen celotne rastline. Listi postanejo rumeno-zeleni do rumeni. Včasih žile listov ostanejo zelene, ostale pa porumenijo. Kalcij je pogosta kloroza pri magnolijah. Kalcioza   ponavadi se kaže v vročih poletjih, pomlad pa je bila deževna. Ta bolezen povzroča presežek kalcija v tleh. Kalcij povzroča povečano alkalno reakcijo, ki preprečuje, da bi rastlina absorbirala železo v zadostnih količinah. Železo potrebuje rastlino za fotosintezo . Neprimerna kalcijeva tla lahko obdelamo z dodajanjem amonijevega sulfata v gnojilo, velike količine šote ali majhnih odmerkov žvepla v prahu. Zalivanje rastlin z raztopino, ki vsebuje organske spojine železa - lignohumate - pomaga hitreje. Prej smo uporabili vnos raztopine železovega sulfata ( zelena luska) v koreninski sistem. Hitro pomoč lahko drevesu zagotovimo tudi s škropljenjem z vsebnostjo železa, ki se hitro absorbira.

Pepelnica magnolije

Bolezen se kaže z belo mokasto oblogo, zlasti mladih listov. Listi porjavijo in začnejo odpadati. Za obdelavo okuženega drevesa je treba uporabiti dobro fungicidno pršilo. Ponovimo 2 do 3 -krat v časovnem intervalu 7 - 10 dni. Rastline trpijo zaradi pepelaste plesni , ki so posajene v neprimernih habitatih, kjer je prevroče. Drug razlog je šibek pretok zraka v krošnji. Bolj primerno kot zdravljenje obolele rastline je primerno preprečevanje. Preprečiti je treba širjenje trosov, kar je mogoče zagotoviti z ohranjanjem čistega rastlinskega okolja - brez plevela, odpadlega listja in rastlinskih ostankov. Boljšo cirkulacijo zraka lahko zagotovite z odstranitvijo odvečnih vej.

Odkrivanje listov magnolije

Cladosporium, Pseudomonas syringae in Septoria lahko povzročijo še eno bolezen magnolije , in sicer listo pegavost magnolije. Začetek te bolezni se kaže z majhnimi črnimi ali vijoličnimi pikami. Z napredovanjem bolezni se pike postopoma povečujejo, pike pa imajo belo sredino in temno vijoličasti rob. Za kemično zaščito je primerno in učinkovito uporabiti enega od razpršil proti listni pegavosti. Škropljenje je treba začeti takoj, ko se odkrijejo kakršni koli znaki bolezni. Škropljenje je treba ponoviti 2 do 3 -krat, še vedno po dveh tednih. Ker se ta bolezen pojavlja predvsem v mokrih vrtovih , kjer so najboljši pogoji za njen nastanek in razvoj, je ustrezno namakanje primerna zaščita. Zelo pomembno je tudi pravočasno odstranjevanje listov, okuženih z boleznijo. Prav tako je treba zagotoviti dobro kroženje zraka v krošnji z odstranitvijo odvečnih in zapletenih vej.

Profesionalne imitacije magnolije

Opisali smo bolezni, ki povzročajo magnoliji precejšnje težave. Iz tega sledi, da pravilno in pravočasno diagnosticiranje bolezni ni povsem enostavno. Pravilno zdravljenje najljubše rastline ni lahko v zadostni meri uporabiti. To lahko povzroči smrtne posledice - smrt. Morda bi bilo vredno razmisliti o alternativi, ki nam bo prihranila čas in energijo. Omogočal nam bo iluzijo najljubše rastline tudi tam, kjer je ni mogoče gojiti - kjer koli v notranjosti morate imeti "vedno zeleno" vejo cvetoče magnolije. Z zaužitjem eteričnega olja kot dišave je iluzija popolna. Vlaganje v profesionalno posnemanje je ugodno in dolgoročno. Danes sploh niso podcenjujoče imenovane umetno cvetje . Zahvaljujoč materialom, uporabljenim za proizvodnjo, je njihova življenjska doba zagotovljena, ne glede na to, ali je "obrat" notranjost ali zunanjost .