Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Magnolija in njeni škodljivci

V prejšnjih poglavjih so bili opisani simptomi in potek bolezni, ki se lahko pojavijo pri magnoliji. To so bile antraknoza, kloroza, pepelasta plesen, vertikilijevo venenje in zelena listna pegavost. Pojasnili smo, kaj je vzrok teh bolezni, kako jih pravilno diagnosticirati in zdraviti. Opisali smo tudi, kako preprečiti te bolezni.

Lahko pa pride do situacije, ko magnolija vene, vene. Razvoj vej, listov, brstov in cvetov se ustavi. Listi se zvijajo in spreminjajo barvo, posušijo se. Na listih se pojavijo madeži različnih barv. Pojavijo se premazi in pajčevina. Vendar teh sprememb ne povzročajo bolezni, ampak različne vrste škodljivcev. Zlasti manj izkušeni pridelovalci magnolije imajo lahko težave pri določanju vzroka teh sprememb. Za lažjo orientacijo v številki predstavljamo posamezne vrste škodljivcev v teh člankih o boleznih magnolije.

Škodljivci

Okrasne rastline, vključno z magnolijami, napadajo navadni škodljivci. Na njih parazitirajo različne vrste žuželk ali drugih živali, ki jim povzročajo različne škode. Vendar v bistvu ne ogrožajo splošnega stanja magnolije. Razpravljali bomo o tem, kako vpliva na rastlino, če jo napadejo pršice, rese in listne uši . Seveda bomo razložili, kakšna je pomoč v boju proti tem zajedavcem.

Uši

Ta vrsta žuželk je eden najpogostejših in najbolj znanih škodljivcev magnolije. To je majhna žuželka sesalcev, katere telo je običajno zajetno. Listne uši so večinoma zelene, lahko pa so tudi sive, črne ali oranžne. Razmnožujejo se zelo hitro. Napadajo mehka tkiva rastlin in brsti. Okužba rastlin z listnimi uši vpliva na njen celoten videz. Rastlina oslabi, ovene, listi porumenijo. Zaradi dejstva, da listne uši sesajo več sokov, kot jih porabijo, se na listih pojavi lepljiva tekočina - medena rosa. V teh sladkih izločkih se lahko postopoma pojavijo glivice, ki povzročajo črno plesen . Uši lahko prenašajo tudi virusne bolezni.

Da bi rešili in ozdravili Magnolijo, poškropimo z raztopino listnih uši - primernimi insekticidi. Insekticide lahko izberemo na kemični ali naravni osnovi. Škropljenje se lahko po potrebi ponovi.

Pršice

Če so se pršice udomačile na vaših magnolijah , lahko zaznate njihovo prisotnost po teh znakih:

Primerni pogoji za pršice so v toplem suhem okolju.

Pršice so tako majhni, da jih lahko opazujete le s povečevalnim steklom. Vendar se zelo hitro razmnožujejo. Ne pripadajo žuželkam - so pajki. Hranijo se z rastlinskim sokom. Ne povzročajo neposrednih smrt rastlin, vendar s poškodovanjem listov zmanjšajo njihovo splošno vitalnost. Zdravljenje okuženih rastlin ni enostavno. Pršice hitro postanejo odporne na uporabljene pesticide. Z uporabo kemičnih pesticidov uničujemo tudi plenilce, ki se hranijo s pršicami , in sicer:

Bolje je uporabiti pesticide na naravni osnovi in tudi plenilske pršice. Okužene dele magnolije je treba takoj odstraniti in uničiti. V nobenem primeru jih ne smete uporabiti v kompostu.

Rese

Ta sesalska žuželka ima majhno vitko telo, dolgo max. 3 mm. Zanj sta značilna dva para ozkih brezbarvnih kril, katerih robovi so videti pohabani - od tod tudi ime. Odrasle rese so rumeno-rjave ali črne barve, odvisno od vrste. Lahko pa imajo tudi bele, rdeče ali črne oznake na telesu. Ličinke so podobne odraslim, vendar nimajo kril. Resice poškodujejo rastline s sesanjem rastlinskih sokov. Na okuženih delih rastlin se pojavijo majhne pike in jamice. Te žuželke lahko pri prenosu virusov povzročijo virusne bolezni pri rastlinah. Zdravljenje rastlin je treba začeti takoj po odkritju škodljivca. Za uporabo so primerni pripravki na osnovi parafinskih olj. Za kemično zaščito se uporabljajo insekticidi , ki jih je treba uporabiti 3-4 krat v presledkih 5-6 dni. Priporočljivo je, da uporabite razpršil z različnimi aktivnimi sestavinami, saj je ta vrsta škodljivcev pridobi odpornost na insekticide relativno hitro.

Profesionalne imitacije magnolije

Jasna prednost imitacijskih izdelkov je, da jih lahko postavite kjer koli na prostem. Ni treba upoštevati, ali je izbrani habitat primerni pogoji za gojenje katere koli rastline. Možno je, da se odločimo za imitacijo rastline, ki je pri nas ni mogoče gojiti, oziroma je njena pridelava zelo zahtevna. Imitacije so estetsko na visoki ravni. Pri nakupu lahko takoj izberete pravo obliko in velikost rastline. Zaradi materiala, uporabljenega za njihovo izdelavo, jih je enostavno vzdrževati in bodo zdržale res dolgo časa brez kakršnih koli vizualnih sprememb.