Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Monstera in njene bolezni

Pošasti so med zelo priljubljene okrasne rastline, gojene v zaprtih prostorih. Njihova priljubljenost temelji predvsem na njihovi lepoti in nezahtevnosti. Tipični perforirani listi in zračne korenine Rad ugibam vsakogar. Druga prednost je, da pošasti rastejo počasi, zato njihovega habitata ni treba pogosto spreminjati. Starejše rastline, estetsko zelo primerne dekorativne, dopolnjujejo večje notranje prostore. Najbolj znana in najbolj gojena je Monstera deliciosa.

Na kaj morate biti pozorni pri gojenju pošasti?

Bolezni

Pegavost listov

To je ena izmed bolezni, ki jih Mostery najpogosteje trpi. Če se na listih pojavijo rjave vodne madeže, ki se hitro povečajo, je vzrok prevelika vlaga. Pošasti morajo zagotoviti bolj suho okolje. Rastlino nalijte neposredno v podlago in ne vlažite listov. Manj okužene liste je treba na ta način pozdraviti. Močno okužene liste je treba odstraniti.

Če robovi madežev porumenijo in se na površini madežev pojavijo črne pike, potem Monstera že napadajo glivične spore. Vzrok za to bolezen je, da se pretežki substrat uporablja za pridelavo v kombinaciji s prekomernim namakanjem Monstery. Bolezen se lahko prenaša tudi iz drugih bližnjih rastlin ali okuženega orodja.

Rastlino zdravimo tako, da jo zalivamo manj in samo v substrat. Uporabili bomo bolj prepustno podlago z zadostno drenažno plastjo in cvetlično posodo z odtočnimi luknjami. Odstranimo vse okužene liste in rastlino obdelamo s ponavljajočim se škropljenjem (3-4 krat) v časovnem intervalu približno 10 dni.

Pri uporabi naravnega pripravka na osnovi grenivkinega soka se mnenja uporabnikov o njegovi učinkovitosti razlikujejo. Šteje se za učinkovito, če je bolezen diagnosticirana v zgodnji fazi in se takoj nanese pršilo. Sicer pa prevladuje mnenje, da je zelo primeren kot dodatek hranjenju rastlin. Dobre rezultate v boju proti tej bolezni dobimo po uporabi kemičnega fungicida.

Koreninska gniloba

To bolezen povzročajo glive na koreninskem sistemu rastline. V toplih in zelo vlažnih okoljih se plesni hitro in enostavno oblikujejo. Pri Monsterju se bolezen kaže tako, da listi porumenijo, stebla pa se zmehčajo in porjavijo. Celotna rastlina postopoma vene in lahko odmre. Če bomo pravočasno prepoznali simptome te bolezni in se na pravi način takoj odzvali, bomo rastlino lahko rešili. Po odstranitvi rastline iz substrata je treba preveriti stanje koreninskega sistema. Če so korenine rjave in kašaste, rastlini ni več mogoče pomagati in jo je treba uničiti. Če pa ugotovimo, da je večina korenin trdih in belih , lahko začnemo z zdravljenjem. Boleče dele odstranimo iz koreninskega sistema. Odstranili bomo tudi okužene liste in stebla. Odstraniti je treba tudi več neokuženih listov, da se zagotovi ravnovesje med nadzemnim delom in koreninami. Rastlino posadimo v nov substrat. Nalijte fenolno raztopino.

Škodljivci

Julija

Pošasti, gojene na pretemnem mestu, so lahko okužene s črvi. Je majhna bela žuželka sesalca, ki jo registriramo kot bele puhaste šopke na steblih in spodnji strani listov. Listi okužene rastline venejo in porumenijo. Če je bil pojav škodljivcev odkrit zgodaj, jih lahko odstranimo tako, da okužene dele temeljito obrišemo s krpo, namočeno v alkohol. Če to ne pomaga ali je napad obsežnejši, bomo uporabili insekticid.

Pršice

Če Monster gojimo v okolju s prenizko vlažnostjo, se bodo na njem pojavili drugi paraziti - pršice. Pršice niso žuželke, ampak so pajki. So zelo majhne, vidne le s povečevalnim steklom. Najprej registriramo njihov pojav glede na značilno pajčevino na spodnji strani listov. So rdeče barve in se prehranjujejo z dojenjem rastlinskega soka, kar vodi v zmanjšanje splošnega stanja rastline. Boj proti pršicam ni enostaven. Pršice se hitro razmnožujejo in hitro postanejo odporne na pesticide, zato je treba pri večkratnem škropljenju uporabljati pesticide z različnimi učinkovinami. Pomembno je odstraniti in uničiti okužene liste. V skladu s tem je treba povečati vlažnost.

Znaki nepravilne pridelave pošasti

Obledeli majhni listi in počasna rast

Zelo verjetno je, da ima rastlina malo svetlobe. Senca ji ne ustreza.

Rjavi robovi listov

Vzrok je lahko zelo suh zrak. Težavo bom odpravil z rošenjem rastline. Podobni simptomi se pojavijo na rastlini, tudi če je cvetlični lonec premajhen.

V listih ni lukenj

To je normalno za mlade liste. V nasprotnem primeru je to lahko posledica pomanjkanja svetlobe in hranil. Pri višjih rastlinah je treba zračne korenine potisniti v podlago ali pa poskrbeti, da zrastejo v oporo - palico mahu.

Zgubani robovi listov

To kaže na pomanjkanje toplote in svetlobe pozimi.

Bledo do rumeni listi z belimi lisami

Najverjetnejši vzrok je preveč svetlobe.

Padajoči listi

Normalno je, da spodnji listi starejših rastlin odpadejo. Če listi padajo pogosteje, je lahko vzrok resna težava. Opazujemo zgornje liste. Če pred padcem porjavijo in se posušijo, je vzrok visoka temperatura. Najpogosteje pozimi, če so rastline postavljene v bližini radiatorjev.

Rumenenje listov

Če listi porumenijo in ne gnijejo, je vzrok pomanjkanje hranil. Listi porumenijo, zmehčajo se in pojavi se gniloba - vzrok je preveč vode.

Profesionalne imitacije rastlin

Monstera je ena izmed priljubljenih sobnih rastlin. Tipična, zelo dekorativna oblika listov je sestavni del številnih stanovanjskih in uporabnih notranjosti . Vendar pa potreba po ustreznih pogojih gojenja še vedno omejuje njihovo uporabo. Monstera kot profesionalna imitacija se proizvaja v velikem številu modelov in velikosti. Vsi zainteresirani bodo zagotovo izbrali svojega v obsegu velikosti 40 - 200 cm. Zelo lepi so ločeni listi in umetne vitice. Monstery viseči okraski v mahovini so privlačni. Poleg najbolj priljubljenih in razširjenih Monstery deliciosa se proizvajajo tudi imitacije drugih za gojenje zahtevnejših vrst. Iz ustreznih materialov se proizvaja tudi široka paleta umetnih pošasti, namenjenih za zunanjo namestitev. Njihova kakovost je jamstvo za dolgotrajno odpornost na vremenske razmere.