Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Orhideja in njene bolezni

Orhideje Celada (lat. Orchidaceae), popularno orhideje so izredno obsežne. Doslej je bilo v naravi opisanih približno 30.000 botaničnih vrst. S križanjem v umetnih pogojih je bilo ustvarjenih več kot 100.000 hibridov in sort. To priča o njihovi veliki priljubljenosti in priljubljenosti med pridelovalci okrasnih rastlin. Danes orhidejo najdemo v številnih gospodinjstvih.

Sčasoma bo pridelovalec orhidej zagotovo naletel na bolezni in škodljivce, ki okužijo te rastline.

Pojavljajo se predvsem na zanemarjenih in slabo gojenih rastlinah. Za pravočasno in pravilno diagnozo bolezni ali škodljivca mora pridelovalec vedeti, kaj je nenormalno v videzu in splošnem stanju njegove rastline. Če se težava odkrije na začetku, je verjetnost uspešnega zdravljenja veliko večja. Vendar je treba upoštevati, da orhideje redno menjavajo liste, zato je lahko porumenelost listov tudi povsem naraven pojav.

Gnitje korenin, psevdo gomoljev in arašidov

Nastane zaradi dolgotrajnega presežka vode v substratu. Lahko je tudi posledica dodajanja okužene zemlje ali onesnaženega orodja. Obolela rastlina oslabi, ne raste in lahko postopoma odmre.

Preverimo koreninski sistem rastline in odstranimo prizadete dele, ki so rjavi in celo kašasti. Pustili bomo le trdne bele dele korenin, ki jih bomo dovolj obdelali s fungicidi. Orhidejo nato posadimo v nov substrat in cvetlični lonec. Boleče dele bomo uničili.

Pepelnica

Če je okolje, v katerem raste orhideja, pretoplo in vlažno, ga lahko okuži gliva Botrytis. Bolezen se kaže z rjavimi do črnimi pikami na cvetovih. Je zelo nalezljiv. Cvetne liste je treba takoj odstraniti in uničiti. Temu primerno je treba prilagoditi tudi pogoje gojenja. Rastlino zdravimo s fungicidno raztopino.

Črna gniloba

Če je na rastlini   preveč stoječe vode za dolgo časa se lahko na listih pojavijo črne pike, ki se postopoma razširijo po rastlini. Odstranite in uničite prizadete dele, rastlino obdelajte s fungicidnim razpršilom.

Bakterijska mehka in rjava gniloba

Ta bolezen napada orhideje, gojene v neprimerno toplem in vlažnem okolju. Namažite z vodo. Simptomi so vodni deli listov, ki so pogosto obrobljeni z rumeno barvo. Bolezen se hitro širi na korenine in psevdo gomolje orhidej. Gnjeni deli neprijetno dišijo. Okužene dele bomo odstranili in uničili. Celotno orhidejo in vse bližnje rastline obdelamo s primernim fungicidom.

Virusna bolezen

Viroza je najnevarnejša bolezen, ki prizadene orhideje. Okužba rastline z virusi se kaže s splošno počasno rastjo, deformacijo listov in cvetov. Na listih nastanejo klorotične lise. Virusi vnašajo rastline v škodljivce ali jih prenašajo z okuženimi orodji. Učinkovito sredstvo za zdravljenje viroze še ni znano. Okužene rastline je treba uničiti.

Škodljivci živali

Ščiti

Napadajo odrasle rastline in poškodujejo listne sesalce. Ščit (pripada črvom) ima telo, zaščiteno z voskovimi eksudati v obliki ščita. Odrasla oseba se vse življenje drži enega kraja. Če ugotovimo manjši pojav, jih odstranimo mehansko tako, da jih najprej podrgnemo z milnico. Če odkrijemo veliko količino , večkrat uporabimo insekticidno raztopino, pri čemer zdravilno učinkovino izmenično menjamo. Razpršilcu dodajte sredstvo za vlaženje voska.

Puklice

S sesanjem škodujejo tudi orhidejam zelenjavni sokovi. Njihov pojav signalizirajo različne fiziološke motnje rastline. Puklice (pripadajo črvom ) imajo hrbet prekrit z izločki voska v ovalni ali okrogli obliki. V primeru manjšega pojava lahko škodljivce namažemo z alkoholom in jih odstranimo mehansko. V primeru večjega pojavljanja škropimo z insekticidi , ki jih izmenično menjamo. Razpršilcu dodamo vlažilno sredstvo.

Listne uši

Parazitirajo na nadzemnih delih rastlin - na listih, steblih in cvetovih. S črpanjem velike količine soka preprečujejo zdravo rast orhidej. Organofosfatni insekticidi se večkrat uporabljajo za škropljenje in jih je treba zavrteti.

Koreninske uši

Napadajo podzemne dele orhidej, ki škodijo ciganom. Organofosfatne insekticide uporabljamo izmenično.

Pršice

Pojavljajo se predvsem na spodnji strani listov. Fina pajčevina opozarja na njihovo prisotnost in na to, da so listi tako prašni. Zelo hitro se razmnožujejo in pridobijo odpornost na škropljenje. Ukrepati je treba takoj. Okužene dele rastline je treba odstraniti in uničiti. Akaricidne razpršila se večkrat uporabljajo za iztrebljanje pršic - potrebno jih je zamenjati.

Profesionalne imitacije orhidej

Pomanjkljivost gojenja orhidej v naših podnebnih razmerah je, da lahko te okrasne rože gojimo le v zaprtih prostorih. Umetne imitacije orhidej, izdelane v zelo širokem razponu, pa je mogoče enostavno uporabiti za dokončanje zunanjosti .

Imitacije različnih vrst orhidej je mogoče kupiti v različnih različicah. Tako kot rastline, ki rastejo v lončkih, kot tudi kot posamezne cvetoče vejice ali v obliki lepih venčkov . Vse proizvedene različice so v več velikostih. Celoten videz imitacij se ne razlikuje od živih izvirnikov. Tkanine se uporabljajo v kombinaciji s plastiko za proizvodnjo cvetnih listov. Stebla, listi in zračne korenine so izdelani iz kakovostne plastike po najnovejših tehnologijah. Zahvaljujoč temu lahko svojo orhidejo postavite kamor koli se vam zdi primerno. Ni vam treba upoštevati temperature, vlažnosti, svetlobe. Druga prednost imitacij orhidej je, da kjer koli so nameščene, ne potrebujejo vzdrževanja . Samo obrisati morajo prah in sprati z vodo. Glede na njihovo dolgoživost so vsekakor dobra izbira.