Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Zgodovina božiča

Prazniki miru, ljubezni in preživljanja časa z družino in prijatelji se nezadržno bližajo. To čudovito obdobje spremlja ogromen stres, hitenje in iskanje najboljših daril.

Vendar pa obdobje pred čarobnim božičem ni vedno imelo te oblike. V današnjem članku vam bomo povedali, kaj je z zgodovino tega čudovitega in ljubljenega obdobja - božičnega obdobja.

Prvi pomemben element, ki ga ne smemo omeniti, je, od kod je dejansko prišlo to pomembno obdobje v letu.

Božič je opisan kot mešanica različnih verskih, poganskih in drugih tradicij. Z drugega vidika božič temelji na tradiciji. Tako kot drugi prazniki so tudi oni tesno povezani z začetkom nečesa novega, sicer pa pri božiču ni isto. Vsako leto, stoletja, se božič praznuje tik po zimskem solsticiju, zato sledi nekaj novega, in sicer poletni solsticij.

Vas zanima, zakaj se božič praznuje nekaj dni po zimskem solsticiju, 24. ali 25. decembra? S krščanskega vidika je praznovanje božiča povezano z datumom rojstva Jezusa. Vendar te hipoteze ni treba temeljiti na resničnih dejstvih, saj natančen datum ni znan. Po teoriji so kristjani zaradi omenjenega solsticija izbrali datum 25. december. Ta datum so izbrali predvsem zaradi solsticija, s katerega začne vzhajati sonce. Zanje je to pomenilo prihod Odrešenika. Druga teorija je, da je bil ta datum izbran ob upoštevanju praznovanja velike noči. Ponovno solsticij sledi 9 mesecev po enakonočju, ob katerem se praznuje velika noč. Tretja teorija je, da so kristjani želeli pokriti takrat zelo pomembne praznike, na primer praznovanje kulta staroperzijskega boga sonca Mitre.

Tradicijo, povezano z izdelavo jaslic, je populariziral Frančišek Asiški v 10. stoletju. Ta čudovita po meri se je z bliskovito hitrostjo razširila po Evropi. V barvah je več simbolov in vse povezave, ki so bile in so še vedno uporabljene na jaslicah. To so jaslice, okrašene z listi, bršljanom ali celo omelo. Barve, kot so rdeča, zelena, zlata, simbolizirajo kri in večno življenje. Darila, ki so jih trije kralji dali malemu Jezusu, simbolizirajo večno življenje.

In kaj je to pomenilo? Dekoracija z omelo izvira iz starodavnih evropskih mitov in folklore. Ko so na rastlini značilne bele jagode in par poljubov pod to odlično rastlino se eno od jagod odlepi kot znak plodnosti.

Če izgovorimo besedo božič, takoj pride na misel najdragocenejši element. Element je drevo, povezano z njegovo dekoracijo. Izjemno priljubljena dekoracija dreves izvira iz 7. stoletja in izhaja iz poganskega čaščenja dreves. Sv. Bonifacij je izjavil, da je treba namesto hrastov častiti jelko , katere špica kaže na nebo, oblika jelke pa spominja na sveto trojico.

Izraz božično drevo , ki je izjemno odmeven tudi v 21. stoletju, se je pojavil šele v 12. stoletju pozneje - natančneje v 19. stoletju. V nekaterih delih sveta se božični kaktus in druge vrste rastlin uporabljajo tudi kot božični okraski.

Luči, ki so tudi značilen element božiča, so simbol Jezusa - luč sveta. Vendar iz zgodovine vemo, da je bil ogenj vedno praznovanje enakonočja. Ta dekoracija, ki je pri mnogih izjemno priljubljena, ima, kot že omenjeno, veliko večji in globlji pomen kot le nesmiselna in pretirana dekoracija hiše ali zunanjosti hiše.

Božične pesmi in pesmi so kombinacija cerkvenih in ljudskih pesmi. Priljubljenost in priljubljenost sta se povečali in v 19. stoletju začeli hitro naraščati. V tem obdobju so ljudje začeli združevati vse povezave in globlji družbeni pomen. Še danes se srečujemo z božičnimi pesmimi, ki jih slišimo povsod, vsaj mesec dni pred tem čarobnim obdobjem. Ta marketinška poteza je povezana s potrošništvom, s katerim se soočamo. Privlačne melodije, značilne za te pesmi, so priljubljene pri mnogih, zato nas lahko upočasni, pomiri in v nakupovalnih središčih lahko tako preživimo veliko več časa - povečamo promet trgovcev.

Kaj pa darila? Mnogi verjamejo, da simbolika obdarovanja izvira iz Svetega pisma, s prihodom treh kraljev v Betlehem. Resnica pa je drugačna. Simbolika obdarovanja sledi tradiciji starodavnega rimskega praznika Saturnalije v čast boga Saturna. Je pa vsebina daril že stoletja podobna današnji. Materialne zadeve, ki so bile značilne za čas. Namesto plastičnih igrač so otroci pogosto pod drevesom našli igrače iz kakovostnejših materialov, na primer lesa.