Kontaktiraj nas info@hk-green.eu

Živa meja ali profesionalna imitacija?

Živa meja

Živa meja se že dolgo uporablja za opredelitev zemljišča. Uporabljajo se za določanje meje zemljišča, preprečevanje neželenega vstopa, zagotavljanje zasebnosti in izpolnjevanje   tudi zelo pomembno vlogo pri celotni estetski zasnovi prostora. Sajenje žive meje, različnih vrst listavcev in zimzelenih rastlin, grmovnic in dreves. Odvisno je od okusa lastnika, od primernega okolja in tudi od predmeta, katerega videz dopolnijo. Za dobro zdravje in videz od pridelovalca zahtevajo precejšnje znanje o uporabljenih rastlinah, primernosti habitata, primernosti tal in načinu gnojenja, količini vlage, sončni svetlobi. Na stanje in videz žive meje imajo velik vpliv tudi vremenske razmere, ki so se v zadnjem času močno spreminjale. Nanje močno vplivajo bolezni in škodljivci. Tudi tiste, ki so se do nedavnega pojavljale na naših zemljepisnih širinah le občasno ali pa se sploh niso pojavile.

Profesionalna imitacija žive meje

Številne, če ne vse, te težave je mogoče premagati z uporabo profesionalnega posnemanja. Tako kot se proizvajalci ukvarjajo s proizvodnjo imitacij rastlin, se tudi v zelo široki paleti ukvarjajo s proizvodnjo umetnih živih mej.

Uporaba kakovostnih materialov in vrhunskih tehnologij zagotavlja njihovo dolgoročno stabilnost barve in oblike. Brez težav prenesejo vreme. Uporabljeni materiali za proizvodnjo so jamstvo, da imitacije žive meje dolgo vzdržijo visoke temperature, močno zmrzal, dež in dolgotrajno vlago brez negativnih posledic. Zanje je značilna UV -stabilnost, torej se upirajo neposredni sončni svetlobi. Izdelane so celo iz ognjevzdržnih materialov. So enostavni za vzdrževanje, brez vzdrževanja . Za lažje rokovanje in preprosto namestitev se imitacije žive meje proizvajajo v obliki plošč v več dimenzijah. Kvadratne plošče se večinoma proizvajajo v dimenzijah 25x25 cm, 50x50 cm in 100x100 cm. Pravokotne plošče so večinoma 60x40 cm. Spodnja stran je sestavljena iz plastične mreže, na kateri je pritrjena imitacija žive meje.

Namestitev sama ne zahteva veliko izdelave in ni potrebna posebna orodja. Osnova umetne žive meje je lahko ograja iz mreže, lesa, betona, zidane, kovane in pločevinaste ograje. Zato ga je mogoče namestiti na vse materiale, ki se običajno uporabljajo za gradnjo ograj. Pri nameščanju plošč na mrežo se po izbiri uporabljajo običajne kabelske vezice in napenjalna žica. Pri nameščanju na druge materiale se uporabljajo vijaki, primerni mozniki, različni kljuki.

Druga velika prednost je imitacija, ki jo lahko postavite kamor koli. Kot zelene stene in slike ali kako različne pregrade in zasloni. Primerne so za polepšanje prostorov in jim z estetskega vidika dajejo višjo raven. Po trenutnih trendih se vse pogosteje uporabljajo pri zaključevanju notranjosti stanovanj, pisarn, vhodnih in kongresnih dvoran, hotelskih sob, restavracij, fitnes centrov, kopalnic, bazenov, wellness centrov itd.

Paleta imitacij je široka in mogoče se je odločiti za imitacijo prave rastline, ki je realna, ali pa izbrati plošče, ki jih tvorijo kolaži - ograjo tvori raznolika struktura listov v več barvah in vrstah.

Zunaj se lahko imitacije uporabljajo kot klasična živa meja. Če želite povečati realističen videz, jih lahko polepšate z različnimi estetskimi dodatki, cvetjem, vrati, vrati. V kombinaciji z okoljem, ki ga tvorijo žive rastline, se lepo uskladijo in tvorijo eno harmonično celoto.

Imitacije so tudi zelo praktične in primerne za dokončanje celotnega videza balkonov, lož in teras. Druga pomembna prednost imitacije žive meje je, da so lahko izdelane tudi iz kopij rastlin, ki jih ni mogoče gojiti na prostem. Če ste se odločili imitacije postaviti v zunanje okolje, je priporočljivo izbrati izdelke iz PE ali PVC materialov. Ti izdelki v zunanjem okolju trajajo bistveno dlje. Proizvajalci navajajo garancijo do 10 let. Pri izbiri ustrezne imitacije žive meje je treba upoštevati, da manjši kot so listi in krajše stebla, manjša je preglednost ograje.

Pogled na lepo zimzeleno »živo mejo« v vsakem letnem času vas bo še vedno potrdil v prepričanju, da gre vsekakor za naložbo, ki se bo obrestovala.